TRPORT internet Portalı

<!--// Hızlı Reklam Popup Kodu Başlangıç //-->
<script type="text/javascript">
nok_sid="8371";
nok_cid="2";
nok_pid="3956";
nok_url="trport.forumt.biz";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://ad.hizlireklam.com/popup.js"></script>
<!--// Hızlı Reklam Popup Kodu Bitiş //-->


Join the forum, it's quick and easy

TRPORT internet Portalı

<!--// Hızlı Reklam Popup Kodu Başlangıç //-->
<script type="text/javascript">
nok_sid="8371";
nok_cid="2";
nok_pid="3956";
nok_url="trport.forumt.biz";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://ad.hizlireklam.com/popup.js"></script>
<!--// Hızlı Reklam Popup Kodu Bitiş //-->

TRPORT internet Portalı

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
TRPORT internet Portalı

    Kaçak Cihazlar

    yolcu
    yolcu
    Moderatör
    Moderatör


    Mesaj Sayısı : 211
    Kayıt tarihi : 24/02/08

    Kaçak Cihazlar Empty Kaçak Cihazlar

    Mesaj tarafından yolcu Çarş. 5 Mart 2008 - 14:22

    Kaçak Cihazlar

    Yurda yasal olmayan yollarla giren cihazlar kaçak (kayıt dışı) cihazlardır. Cihazınızın yasal olup olmadığını IMEI Sorgulama

    5392 sayılı kanunun ilgili hükümleri doğrultusunca Kurumumuz kayıt dışı cihazlar ile haberleşme yapılmamasını

    Satın alınan cihazın kayıtdışı olması durumunda cihazın satın alındığı nokta ile irtibata geçilmesi gerekmektedir. Bu konuda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 04.08.2006 tarihli ve 22747 sayılı yazısı ile, bu tür satılan cihazlarda hukuki ayıp unsuru yer aldığından AYIPLI MAL olarak değerlendirildiği ve tüketicilerin 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4 üncü maddesinde düzenlenen seçimlik haklardan faydalanması gerektiği yönündeki görüşü beyan edilmektedir.

    Başvuru süresi içerisinde fatura ibraz etmek/5YTL. yatırmak sureti ile cihazımı kayıt altına aldırmıştım. Ancak haberleşmeye kapatılacağına ilişkin yasal uyarı mesajı aldım. Ne yapmalıyım?
    5392 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen“Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Kurum kayıtlarında yer almadığı belirlenen elektronik kimlik bilgisini haiz cihaz kullanıcıları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş ay içinde gerekli belgelerle birlikte Kuruma veya Kurumun göstereceği yerlere başvurarak ellerindeki cihazlarını kayıt ettirirler.” hükmü uyarınca abone kayıt merkezleri tarafından kayıt altına alınan cihazlar Kurumumuz sitemine dahil edilmiştir. Kurumumuz, sistemde kayıtlı olan cihazların kapatılmasına ilişkin ilgili işletmecilere herhangi bir talimat vermemektedir.

    İlgili kişi, kayıt işlemini yaptırmış olmasına rağmen yasal uyarı mesajı almış ise öncelikle gelen mesajın gerçekten kullanılan cihaza ait olup olmadığının kontrolünü yapması gerekir.. Kullanılan cihaza ait bir IMEI numarası bildirilmiş ise ilgili GSM İşletmecisine kayıt işlemi yaptırıldığını gösterir belge ile başvurulması ve hak talebinde bulunulması gerekmektedir.

    Başvuru süresi içerisinde cihazımı fatura ibraz etmek/5YTL. yatırmak sureti ile kayıt altına aldırmıştım. Ancak IMEI numarasını sorguladığımda “Kayıt Bulunamadı” ibaresi yer alıyor. Cihazım kapanır mı?
    Hayır. Kurumumuz internet sayfasında 15 rakamlı IMEI numaralarının yer alması ve başvuru süresi içerisinde GSM İşletmecileri tarafından kayıt altına alınan cihazların 14 rakam olarak kayıt edilmiş olması nedeni ile cihazınız beyaz listede olmasına rağmen sizin tarafınızdan görülememektedir

    Cihazımı faturalı olarak satın almıştım. Bu nedenle başvuru süresinde kayıt işlemi yaptırmamıştım. Yasal uyarı mesajı geldi. Ne yapmalıyım?
    “5392 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Kurum kayıtlarında yer almadığı belirlenen elektronik kimlik bilgisini haiz cihaz kullanıcıları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş ay içinde gerekli belgelerle birlikte Kuruma veya Kurumun göstereceği yerlere başvurarak ellerindeki cihazlarını kayıt ettirirler.” hükmü uyarınca kayıt işlemi yaptırılmamış ise “başvuru süresi sonunda Kurum kayıtlarında yer almayan cihazlar bir daha kullanıma sokulmamak üzere elektronik haberleşme şebekesi bağlantıları kesilmek suretiyle devre dışı bırakılır.” hükmünce haberleşmeye kapatılmaktadır.

    Başvuru süresi içerisinde kayıt işlemi yaptırılamayan cihazlar nasıl kayıt altına alınır?
    5392 sayılı Kanunda yer alan “Kurum tarafından yönetmelikle belirlenecek haklı bir mazereti olanlardan başvuru süresini geçirenler, yukarıda belirtilen kayıt ücretini ödemeleri halinde elektronik haberleşme şebekesi bağlantıları kullanıma açılır.”hükmü uyarınca hazırlanan Yönetmelik hükümlerine göre “Kurum kayıtlarında yer almadığı belirlenen elektronik kimlik bilgisini haiz cihaz sahiplerinden veya kullanıcılarından başvuru süresi dahilinde yurtdışında bulunmaları, tedavi görmeleri, cezaevinde bulunmaları gibi mücbir sebeplerle kayıtlarını yaptıramamış bulunanlar, durumlarını belgelendirerek, Kurum ya da Kurum Bölge Müdürlüklerine doğrudan veya posta yoluyla ya da abone merkezlerine bizzat müracaat etmek suretiyle beş YTL. Kayıt ücreti karşılığında cihazlarının beyaz listeye kaydedilmesini sağlayabilirler.” ifadesi bulunmaktadır.

    Bu hüküm çerçevesinde; haklı mazeret hallerinin söz konusu olması, bu durumu ispatlayan belgelerle başvurulması ve ilgili kişinin kayıt ücretini ödemesi ve cihaza ait IMEI numarasının başvuru süresi içerisinde gönderilen kısa mesajın gereğini yapamamış olanlar listesinde yer alması halinde cihazın elektronik haberleşme şebekesi bağlantısı kullanıma açılabilmektedir.

    Cihazımı faturalı olarak satın aldım. Kayıt dışı olması mümkün mü?
    Evet. Yasal yollardan ithal edilmiş olan cihazların Kurumumuz sisteminde yer almasını teminen ithalat işlemlerini gerçekleştiren firma tarafından bildirilmesi gerekmektedir. Bildirim yapılmaksızın satılan cihazlar Kurumumuz tarafından düzenli olarak denetim ve kontroller yapılmak suretiyle tespit edilmekte ve haberleşmeye kapatılmaktadır.

    Satın almış olduğum firmadan kayıt dışı olan cihazın değiştirilmesini talep edebilir miyim?
    Evet. Kurumumuz tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na iletilen yazı ile kaçak cihaz ve/veya Elektronik Kimlik Bilgisi değiştirilmiş cihaz satın alanların mağduriyetlerinin giderilmesi için ayıplı mal sayılması yolunda girişimde bulunulmuştur. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 04.08.2006 tarihli ve 22747 sayılı yazısı ile bu tür satılan cihazlarda hukuki ayıp unsuru yer aldığından AYIPLI MAL olarak değerlendirildiği ve tüketicilerin 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4 üncü maddesinde düzenlenen seçimlik haklardan faydalanması gerektiği yönündeki görüşü beyan edilmektedir. bölümünden 15 haneli IMEI numarasını (cihazınızda bulunan *#06# tuşlarına basmak sureti ile IMEI numaranızı öğrenebilirsiniz) sorgulatarak öğrenebilirsiniz. sağlamakla yükümlüdür.

      Similar topics

      -

      Forum Saati Ptsi 29 Nis. 2024 - 11:56